Alkyoni en Kyikas:
Alkyoni (IJsvogel, Alcedo atthis atthis) staat vooral bekend als een prachtige zeevogel die op de rotsen leeft en in het midden van de winter haar eieren legt.
In deze periode van het jaar – van 20 januari tot 10 februari – wordt het weer meestal beter en deze dagen in Griekenland staan bekend als “Alkyonides” (Halcyonische dagen). Meteorologen geven hun eigen wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen, maar de meeste mensen lijken de voorkeur te geven aan een romantische mythe die een andere verklaring geeft.
Alkyoni staat in de mythologie als een mooie vrouw bekend, getrouwd met Kyikas. De twee jonge mensen waren erg verliefd op elkaar en noemden zichzelf “Zeus” en “Hera”, wat natuurlijk de “koningen van de goden” erg irriteerde. Dat is waarom Zeus Kiikas strafte door zijn boot in de stormachtige zee te verpletteren. Alkioni leerde het verschrikkelijke lot van haar echtgenoot in een droom met de hulp van de god Morpheus. Daarna wilde ze haar leven op dezelfde manier beëindigen, door zichzelf in de wilde zee werpen. Toen toonden de goden hun grootmoedigheid en transformeerden ze haar in een vogel, zodat ze overal heen kon vliegen en zoeken naar haar geliefde echtgenoot.
“Alkyonides”: Van huwelijksliefde naar barometrische druk ….
Als je echter de wetenschappelijke verklaring verkiest, de meteorologen geloven dat het fenomeen van de warme dagen te wijten is aan de hoge barometrische druk op de breedte van Griekenland tot aan die van Noordoost-Europa, waardoor er weinig wind is en er veel zon is. Het is iets dat vaak gebeurt, maar zeker niet altijd.
Nu kun je kiezen welke van de twee versies je het leukst vindt!
© Lato,
Het Griekse Taal– & CultuurCentrum van Amsterdam